Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

" Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ": Γιάννης Καλπούζος: Μιλά για το νέο του μυθιστόρημα με φόντο την Κύπρο του 1900 -


Για τους Ελλαδίτες θα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν διδάσκεται πουθενά στην Ελλάδα η κυπριακή Ιστορία. Όταν ήρθε η γυναίκα μου στην Αθήνα κάποιοι τη ρωτούσαν «τούρκικα μιλάτε στην Κύπρο;»

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος μετρ των ιστορικών μυθιστορημάτων. Μετά την τουρκοκρατούμενη Άρτα των μέσων του 19ου και την Κωνσταντινούπολη των αρχών του ίδιου αιώνα, που αποτύπωσε στα μπεστ σέλερ «Ιμαρέτ» και «Άγιοι και Δαίμονες», θέτει αυτή τη φορά ως ιστορικό φόντο την Κύπρο μιας άλλης εποχής. Η πτώση της Ενετοκρατίας και η περίοδος της πρώιμης Αγγλοκρατίας αποδίδονται τόσο παραστατικά ώστε μυθοπλασία και - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/135533/giannis-kalpouzos-mila-gia-to-neo-tou-mythistorima-me-fonto-tin-kypro-tou-1900#sthash.L3kcUvgu.dpuf
Για να μπείτε στη σελίδα πατήστε
  εδώ

1 σχόλιο:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

"Τι είναι για σένα στοχασμός;

Στοχασμός είναι η ίδια η καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος που είναι και το ζητούμενο των ημερών μας. Έχουμε προσκολληθεί σε θεωρίες και σε τσιτάτα, εγκαταλείποντας τη γόνιμη αμφισβήτηση, την ελεύθερη έρευνα, την αναζήτηση. Γίναμε γενικά ακολουθητές συνθημάτων, αλαζόνες, άπληστοι κι όλες οι επιδιώξεις μας χαρακτηρίζονται από το κυνήγι του εφήμερου και την αισθητική ευτέλεια. Εκείνο που μπορεί να μας σώσει πραγματικά και να μας δείξει έναν άλλο δρόμο είναι η καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος. Ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε εξουσίας, κάθε βάρβαρης πολιτικής".

Υποκλίνομαι στην δύναμη του στοχασμού σου. Γι' αυτό και τον επαναλαμβάνω.
Δυστυχώς στις μέρες μας σπανίζουν οι καλλιεργητές μας και περίσεψαν οι εκμεταλευτές της ζωής μας. Γι' αυτό και το χάλη μας απερίγραπτο.
Σ' ευχαριστώ Γιάννη Καλπούζο για τα πλούσια της γραφής σου δώρα.