Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

"Κριτική για την Ουρανόπετρα από την Ανθή Ζαχαριάδου στο offsite":

Ένα πραγματικά λογοτεχνικό αριστούργημα έγραψε ο Γιάννης Καλπούζος, που διαδραματίζεται στο υπόβαθρο της ιστορίας της Κύπρου... Ο ήρωας του, ο Αδάμος, χαράζει τον δικό του δρόμο... Ένα φυλακτό από τα παλιά θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πολυτάραχης ζωής του. Η δεξιοτεχνία στη γραφή είναι εκπληκτική, σε σημείο που ο αναγνώστης διαβάζει δυο και τρεις φορές κάποιες φράσεις, για να τις αφομοιώσει, να πειστεί ακόμα ότι τις έχει εμπνευστεί ανθρώπινος νους. Ένα μαγευτικό ανάγνωσμα, ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ποίημα σε μορφή μυθιστορήματος.

Από το πρώτο κεφάλαιο: “Οδυρμοί, γδούποι, βογκητά, παρακλήσεις, ξεφωνητά, χλιμιντρίσματα κι ήχοι αλλόκοτοι ακούγονταν από παντού. Καίγονταν οι καλύβες η μια μετά την άλλη, τριζοβολούσαν, σκορπίζοντας αποκαίδια, έλουζαν οι φωτιές με φως αιμάτινο τον τόπο κι άνθρωποι φλεγόμενοι ξεπετάγονταν και έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση.”

Ανθή Ζαχαριάδου off site 

1 σχόλιο:

plan to be surprised είπε...

Και είναι επιπλέον και η χρήση της Κυπριακής διαλέκτου στους διαλόγους που το κάνει ακόμη πιο ζωντανό. Ευχαριστώ τον κύριο Καλπούζο για την σημαντική, λογοτεχνική κι από καρδιάς συμβολή του στη διάδοση ενός κομματιού της πολυτάραχης ιστορίας του νησιού μου.