Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Απόψεις αναγνωστών για την "Ουρανόπετρα"


Μαρία Τ.
Θεωρούσα καλύτερο το Ιμαρέτ (προσωπική εκτίμηση), αλλά με την Ουρανόπετρα ανέτρεψες τα δεδομένα. Το διάβασα μέσα σε 12 ώρες. Έφυγα, ταξίδεψα κι εγώ σε τόπους μακρινούς, γνώρισα την Κύπρο...Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ένας συγγραφέας να σε μεταφέρει και να ζεις σε μια άλλη εποχή. Να βλέπεις πόλεις, τόπους, να ζεις με τους ήρωες! Εξαιρετικό το βιβλίο. Να είσαι γερός και δυνατός να συνεχίσεις το έργο σου. Θα περιμένουμε το επόμενο...
.............................................

Γιώργος Γ.
Χθες τελείωσα το νέο σου βιβλίο. Πίστεψε με δεν έχω λόγια. απλά σ' ευχαριστώ και να έχεις πάντα υγεία και διάθεση να γράφεις.
.............................................

Ελένη Σ.
Μόλις τελείωσα την Ουρανόπετρα. Ταξίδεψα, γέλασα, συγκινήθηκα... Ενθουσιάστηκα! Σ' ευχαριστώ! 
Έχει ζωγραφική, ποίηση και μουσική μαζί αυτό το βιβλίο. Δεν έχω λόγια... Το βάζω απλά ανάμεσα στα αγαπημένα μου . Όταν λίγο καταλαγιάσουν τα έντονα συναισθήματα που μου δημιούργησε ίσως επανέλθω με μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση, η οποία όμως και
πάλι στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήγει: ένα βιβλίο εξαιρετικό που κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου. 
............................................

Δέσποινα Κ.
Αριστούργημα, εξαιρετικό, το καλύτερό σου βιβλίο!
.............................................

Ελένη Μ.
Μόλις τελείωσα την Ουρανόπετρα. Είναι το πρώτο βιβλίο σας που διαβάζω. Πολύ καλό!!!! Μέσα από αυτό ταξίδεψα σε τόπους άγνωστους, γνώρισα την ζωή, τον χαραχτήρα , τα ήθη και έθιμα άλλων ανθρώπων ....
.............................................

Κάτια Π.
Μόλις τελείωσα το βιβλίο σας. Είναι ισάξιο του ΙΜΑΡΕΤ και του "Αγιοι και Δαίμονες". Παρόλη την κυπριακή προφορά και τις λέξεις το διάβασα μονορούφι. Συγχαρητήρια!
...........................................

Καλλιρόη Δ.
Μόλις τέλειωσα το διάβασμα της Ουρανόπετρας. Άλλο ένα ταξίδι στο παρελθόν παρέα με τους ήρωες του Καλπούζου μέσα από γεγονότα ιστορικά τεκμηριωμένα. Πρόκειται για καλό βιβλίο που θα το συνιστούσα.
.............................................

Τζίλντα Τ.
Βρίσκομαι στη μέση και πραγματικά νιώθω σαν ο συγγραφέας να ήταν παρών σε κείνα τα μακρινά χρόνια. Σαν να έβλεπε με τα μάτια του τους ανθρώπους της εποχής και σαν να ζούσε ανάμεσά τους, με όλες τις προεκτάσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Πολύ καλοδουλεμένο βιβλίο, όπως εξάλλου και τα προηγούμενα του Γιάννη Καλπούζου. Η γνώση των καταστάσεων, αλλά και της γλώσσας είναι μοναδική εμπειρία για τον αναγνώστη!
.............................................

Βούλα Ζ.
Διάβασα την Ουρανόπετρα το τριήμερο της 25ης. Συγχαρητήρια από καρδιάς.... Ευχαριστούμε για τα βιβλία και τα ωραία τριήμερα που μας χαρίζεις!
.............................................

Χρήστος Ξ.
Από την εποχή του Καζαντζάκη έχει να γραφτεί τέτοιο αριστούργημα σαν την Ουρανόπετρα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αγαπούν την καλή λογοτεχνία. Συγχαρητήρια κύριε Καλπούζο! Δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια για το επόμενο.
.............................................

Γιώργος Α.
Διάβασα την "ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ" σε πολύ λίγες νύχτες  αφού αγρυπνούσα.
Δεν ξέρω τι περισσότερο θα προσθέσω στην αξία του βιβλίου από όσα γράφτηκαν και διάβασα αλλά δεν θα αποφύγω  να  πω πως φτιάχνεις τη δική σου λογοτεχνική προσωπικότητα που η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας θα σου αφιερώσει αρκετές σελίδες επιδαψιλεύοντάς σε τιμή και χρέος.
Θα αποφύγω τον χαρακτηρισμό του αριστουργήματος  αλλά οι αρετές του είναι  πάρα πολλές όχι αυτού καθεαυτού ως λογοτέχνημα αλλά ως αντικαθρέφτισμα της ψυχής σου την οποία και καταθέτεις με τέτοιο ...σκανδαλώδη τρόπο που ο αναγνώστης έχει μπροστά του τον Αδάμο ...Καλπούζο .Και συνεχίζει να  αγωνιεί, να περιμένει και να διαβάζει για να λυτρωθεί.
Τίποτε περισσότερο παρά μόνο μια αναφορά στο λεξικολογικό πλούτο ,την ποιητικότητα του λόγου και την εκφραστική πληρότητα όπου αγγίζεις υψηλές κορυφές. 
.............................................

Κατερίνα Σ.
Πάει, τέλειωσε και αυτό το ταξίδι μου στον χρόνο... Τελείωσε η ανάγνωση και όσο έφτανε στο τέλος της τόσο περισσότερο με πλημμύριζε η πικρή αποδοχή της ρήσης "τα καλά πράγματα κρατούν λίγο". Και το τέλος ήρθε για να με προκαλέσει να κρατήσω ζωντανό μέσα μου τον Αδάμο δίπλα στον Τζανή και να μου επιβάλλει την ευθύνη στο να μην αφήσω να ξεχυθούν οι περιπέτειες τους από το μυαλό μου και ξαναγίνω φτωχή...
.............................................

Ευδοξία Α.
Πολλά μπράβο και για την ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ. Ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο αφηγείσαι δραματικά γεγονότα, αδρά, αντρίκια χωρίς δακρύβρεχτους μελοδραματισμούς. Πάντα να δημιουργείς έτσι
.............................................

Βασιλική Μ.
Απλά πρόκειται για έναν Μεγάλο Λογοτέχνη!!!!! Έτσι χαρακτηρίζω τον Γιάννη Καλπούζο διαβάζοντας και το τρίτο του βιβλίο "Ουρανόπετρα", με το οποίο καταφέρνει εξιστορώντας τη ζωή των ηρώων του να μας βάζει στην εποχή εκείνη που διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου του!!
1878-1917 Κύπρος, Αθήνα, Θεσσαλία, Ήπειρος... (Άρτα, Γιάννενα) με τη ζωή του κεντρικού ήρωα Αδάμου ξετυλίγονται όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μαθαίνουμε τις κοινωνικές συνθήκες, τη ζωή των ανθρώπων, τις φορεσιές τους, τους δρόμους και τα κτίρια των πόλεων μέχρι και την μετονομασία τους. Παραστατικότατος, και εμβαθύνοντας στις ουσιαστικές αξίες της ζωής μας κάνει να ζούμε έντονα συναισθήματα, έρωτα, αγάπη, μίσος, χαρά, λύπη, αγωνία.
Ένα βιβλίο που εκτός της υπόθεσής του με την πολύ ωραία πλοκή έχει να σου μάθει και να σου αφήσει πολλά!!!!!!! Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!!!!!!!!!!

.............................................

Πάκης Γ.
Ένας μεγάλος ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ λογοτέχνης!!!Ρούφηξα τις σελίδες του σαν τον διψασμένο που βρήκε μια όαση στη μέση της έρημου.....Τώρα το ξαναδιαβάζω αργά όσο μπορώ γιατί ξέρω ότι ίσως αργήσει το επόμενο..."Η τέχνη είναι άναμμα λαμπτήρος δεν είναι γέμισμα κουβά" το ξέρω... Σ' ευχαριστώ και γι' αυτό το ταξίδι...ΝΑ' ΚΟΥΩ ΚΑΛΑ Τ'ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!
............................................

Ουρανία Α.
Διάβασα την "Ουρανόπετρα" δύο φορές. Με την πρώτη ταξίδεψα. Με την δεύτερη μελέτησα. Με χαρτί και μολύβι, να σημειώνω ημερομηνίες και γεγονότα. κ. Καλπούζο , σας ευχαριστώ κι εγώ γι' αυτό το ταξίδι γνώσης και απόλαυσης. Να είστε πάντα καλά.
...........................................

Άρης Ρ.
Ο λογοτέχνης της εποχής μας που θα μείνει και θα διαβάζεται και στις επόμενες γενιές, όπως ο Καραγάτσης, ο Τερζάκης , ο Μυριβήλης και τόσοι άλλοι.
.............................................

Πόλα Γ.
¨Ένα ταξίδι στην Κύπρο, την πολύπαθη, είναι το καινούργιο μυθιστόρημα του Γ. Καλπούζου "Ουρανόπετρα". Κι ένας Οδυσσέας ο ήρωάς του, ο Αδάμος, που αγωνίζεται να χαράζει και να διαβαίνει "τον δικό του δρόμο" τον ένα, τον μοναδικό. Προγονός του ο Γερόλεμος, σκλάβος της Ενετοκρατούμενης Κύπρου του 1570 που παραδίνει τα κλειδιά της σκλαβιάς της από τους Ενετούς στους Τούρκους. Ένα φυλαχτό, κομμάτι του ουρανού και της γης του, η ουρανόπετρα, θα συνδέει γερά τους τέσσερις γιους του και τις τύχες τους. Τρεισήμισι αιώνες αργότερα ο απόγονός του ο Αδάμος, προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του φυλαχτού και να βρει το χαμένο θησαυρό που αυτό υπέδειχνε, όχι γι' αυτό καθαυτό τον θησαυρό αλλά για να φανερώσει τη συνέχεια της γενιάς του, μιας γενιάς πολύπαθης και ηρωικής που χαράζει την πορεία της πάνω στο κορμί της πολύπαθης Κύπρου αλλά και σε ιστορικά σημεία του Ελλαδικού χώρου. Ιστορικές στιγμές του νησιού του 1570 (όταν αρχίζει η τουρκοκρατία), του 1878 (όταν αρχίζει η Αγγλική κυριαρχία), δένονται αρμονικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα του Ελλαδικού χώρου όπως ο πόλεμος του 1897 και οι μάχες στο Μπιζάνι το 1912-13, με πρωταγωνιστές τους δυο σημαντικούς ήρωες, τον Γερόλεμο και τον Αδάμο.
Θαυμαστή η πλοκή επομένως αυτού του μυθιστορήματος αλλά ακόμη πιο αξιόλογη η συνοχή και η ενότητα των μερών του χωρίς να υπάρχουν κενά στην αφήγηση που κινείται σε δυο χρονικούς άξονες. Ακόμη ευρηματική και έξυπνη η σύνδεση του κεντρικού ήρωα με σον ήρωα του "Ιμαρέτ".
Το Ύφος γλαφυρότατο, ξεκουράζει τον αναγνώστη, η γλώσσα εμπλουτισμένη με κυπριακούς ιδιωματισμούς τον ταξιδεύει αβίαστα στην ιστορία και τη ζωή του νησιού εκείνων των αιώνων.
Πράγματι είναι από τα λίγα μυθιστορήματα ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ κανείς απνευστί χωρίς να χάνει ούτε για μια στιγμή το ενδιαφέρον του για τους ήρωες και την τύχη τους!
.............................................

Λία Μ.
Είναι η δεύτερη φορά που ξαναδιαβάζω την "Ουρανόπετρα". Αυτοί οι στοχασμοί που βάζετε στο στόμα του ήρωα του βιβλίου του Αδάμου με έχουν κυριολεκτικά γοητεύει. Σας ευχαριστώ γι' αυτή την υπέροχη εμπειρία που μου χάρισε η ανάγνωση του καταπληκτικού σας βιβλίου.
Τελειώνω και τη δεύτερη ανάγνωση της "ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑΣ" και τα συμπεράσματα μου είναι ακόμα πιο μεστά από την πρώτη. Ο Γιάννης Καλπούζος ρίχνεται και βαδίζει με άνεση στα δύσκολα μονοπάτια της αναγνωσιμότητας άλλα από τις πρώτες σελίδες κερδίζει τον αναγνώστη. Από τις πρώτες σελίδες με ζωντανές περιγραφές αποφεύγει το δύσβατο έλος της πλήξης και της ανίας. Οι στοχασμοί του Αδάμου γοητεύουν και θαυμάζει κανείς το ταλέντο του λογοτέχνη να αιχμαλωτίζει με μαεστρία τον αναγνώστη του.
Αυτό το κέντημα του λόγου που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Καλπούζο είναι μοναδικό. Ίσως πηγάζει από την ποιητική του φλέβα. Ας ελπίσουμε σύντομα όσο αυτό είναι εφικτό να απολαύσουμε ένα νέο αριστούργημα βγαλμένο από το θείο χάρισμα που μόνο αυτός διαθέτει.!!!!!!!!!!!
Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον λογοτέχνη Γιάννη Καλπούζο. Η "Ουρανόπετρα" είναι άλλο ένα αριστούργημα βγαλμένο από το ασύγκριτο ταλέντο του. Θερμά συγχαρητήρια !!!!!!!!!!!!!!!
.............................................

Θεοδόσης  Μ.
Δεχτείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για το νέο αριστούργημά σας! Καλοτάξιδο το επόμενο έργο σας, γιατί η ‘’Ουρανόπετρα‘’ το ‘χει πετύχει ήδη!  Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είμαι αναγνώστης σας. Το ταξίδι στο χρόνο παρέα με τον Αδάμο Χριστοφή, πιστεύω δεν είναι μόνο μια ευχάριστη λογοτεχνική και εκπληκτική γραφή στο μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, αλλά πολλά παραπάνω. Είναι διδαχτικό παράδειγμα,  οδηγός του βιοπαλαιστή στα δύσβατα μονοπάτια της ιστορίας μας και ειδικά της μαρτυρικής Κύπρου. Τέλεια το κάνει ο Αδάμος σας. Φάρος στους χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα μας είναι το έργο σας. Πιστεύω είναι καιρός να αναδειχτούν οι πραγματικές αξίες του τόπου, οι αξιόλογοι δεξιοτέχνες της πέννας και του λόγου, απέναντι στους αδέξιους που έχουν πλημμυρίσει και κατασπαράζουν καθημερινά την πραγματική τέχνη, μολύνουν και αποπροσανατολίζουν αγνές συνειδήσεις απλών ανθρώπων. Είστε στην κορυφή με άξιους λόγιους που τους έχουμε πολύ ανάγκη. Πιστέψτε με, σας θεωρώ άξιο οδηγό. Δεν κρύβω την ιδιαίτερη ικανοποίηση, για σας που έχετε θηλάσει από την Ηπειρώτικη πολιτιστική κληρονομιά, το μεγαλείο της δύναμης της ψυχής της. Ίσως και από τη μαγεία του κλαρίνου και του βιολιού στα πανηγύρια μας...
.............................................

Βαρβάρα Δ.
Για την ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ τι να πω .... Έχουν γραφτεί τόσοι και τόσοι ύμνοι από κριτικές - επίσημες και ανεπίσημες - οι οποίες με βρίσκουν όλες σύμφωνη. Επίτρεψέ μου μόνο να σταθώ ( εκτός από το ιστορικό-γνωστικό κομμάτι, τους χαρακτήρες , τα σπουδαία λόγια-νοήματα ) στην αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας, όπου ο ποιητής ενυπάρχει στον συγγραφέα, και που πραγματικά με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανη που έχω και εγώ το προνόμιο να μιλώ αυτή την υπέροχη ελληνική γλώσσα.
.............................................

Αλέξης Μ.
Εδώ και μερικές βδομάδες τέλειωσα την ανάγνωση της Ουρανόπετρας.  Όπως ξέρεις είμαι λάτρης του ιστορικού διηγήματος και αυτό οφείλεται στο μυθιστόρημα του Καραγάτση «Σέργιος και Βάκχος» που διάβασα για πρώτη φορά σε ηλικία 10 ετών, και μου έδωσε το έναυσμα για την μετέπειτα λατρεία μου στην Βυζαντινή ιστορία, που ωρίμασε με την εξειδίκευση πλέον που έχω για την ιστορία της Λάρνακας. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι η ιστορία της Κύπρου αλλά και της Λάρνακας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απίστευτο μυθιστόρημα που θα έπρεπε να γίνει ευρύτερα γνωστό.
Η Ουρανόπετρα είναι το πρώτο βιβλίο που έχει, κατά την άποψη μου, ξεπεράσει τον «Σέργιο και Βάκχο» αλλά και την δική μου φιλοδοξία να το γράψω.  Το έγραψες 10 φορές καλύτερα από ότι αν το έγραφα εγώ, κι αυτό γιατί είσαι πολύ ταλαντούχος και πολύ καλός μελετητής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην εποχή που αναφέρεσαι, αλλά και γνώστης ποιες λεπτομέρειες μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο κολλημένο στα χέρια των αναγνωστών του.
Για αυτό που ξέρω καλύτερα, δηλαδή την ιστορία της πόλης και τους πρωταγωνιστές της, «λαμβάνεις τον βαθμό ΑΡΙΣΤΑ !».  Για την λογοτεχνική πλευρά βρίσκεσαι ήδη στο επίπεδο των ΜΑΣΤΕΡΣ άρα εγώ δεν μπορώ να σε βαθμολογήσω!!
Το βιβλίο είναι γενικά εξαιρετικό και απλώς εύχομαι να γίνει η αιτία περισσότεροι Κύπριοι να μπουν στην λίστα των «αναγνωστών».  Ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά χαμηλός και νομίζω ότι το βιβλίο σου θα συμβάλει και προς την κατεύθυνση της αύξησης τους, πράγμα που θα είναι η καλύτερη αντικειμενική αναγνώριση της δουλειάς σου.
Σε διαβεβαιώνω ότι στα λόγια μου δεν υπάρχει καμιά κολακεία, αντίθετα υπάρχει πραγματική αναγνώριση!
Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σου βιβλίο!
.............................................

Μαρία Γ.
Γλυκασμός του αναγνώστη είναι η Ουρανόπετρα και διαβάζοντας το βιβλίο σου σκεφτόμουνα τι χάνουνε οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν.
"Άρεσέ μου πολλά." αν χρησιμοποιώ σωστά το κυπριακό ιδίωμα.
Εξαιρετικό από πολλές απόψεις. Μυθιστόρημα ιστορικό, πολιτικό, ερωτικό, με γρήγορη πλοκή, ανατροπές, απρόοπτα, αστυνομικό σασπένς και βέβαια κυκλικό σχήμα, καθώς στο τέλος αποκαλύπτεται το νόημα του Μικρού Χρονικού. Οι ήρωες σκιαγραφούνται τέλεια, η ενδοσκόπηση στα μύχια της ψυχής τους εξίσου απολαυστική, το κυπριακό ιδίωμα, ενώ στην αρχή με τρόμαξε, μου άρεσε πολύ, η τριτοπρόσωπη αφήγηση και οι διάλογοι των ηρώων ρεαλιστικοί και  γρήγοροι και η περιγραφή - που κάποιες φορές με κουράζει -ήταν τοποθετημένη άριστα.
Σου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί το χάρισμα του λόγου και τη συνθετική ικανότητα δεν τα έχουν πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς. Μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία, διαβάζω αρκετά  βιβλία, αλλά  ελάχιστα είναι αυτά που με αγγίζουν και που με κάνουν να νιώσω την "κάθαρση " που προσφέρει ένα αληθινό έργο τέχνης.
Να είσαι καλά και καλό δρόμο στο έργο σου, γιατί τελικά ....όπου πατάμε είναι δικός μας δρόμος!!!
.............................................

Φωτεινή Ζ.
Σ' ευχαριστώ για τις υπέροχες ώρες ανάγνωσης που μου χάρισες με την Ουρανόπετρα, προστέθηκαν κι αυτές στις άλλες τόσες πολύτιμες του Ιμαρέτ και του Άγιοι κ Δαίμονες. Ανυπομονώ για το επόμενο δημιούργημα. Τα βιβλία σου είναι μεστά, σύνθετα, είναι έργα λογοτεχνικά με όλη τη σημασία της λέξης, μελέτες ιστορικές, λαογραφικές, γλωσσικά εκθέματα ολοζώντανα.
.............................................

Ανίτα Β.
Διάβασα την Ουρανόπετρα "μονορούφι" όπως άλλωστε και τα προηγούμενα βιβλία. Δεν έχω μαντικές ιδιότητες αλλά νομίζω ότι αποσπάσματα από τα βιβλία του θα διδάσκονται μελλοντικά στα σχολεία. Στην τόσο δυσοίωνη κατάσταση της χώρας, μια από τις ελπίδες μας είναι και ο Γιάννης Καλπούζος!
.............................................

Δημήτριος Β.
Διάβασα και τα τρία βιβλία (Ιμαρέτ, Άγιοι Δαίμονες, Ουρανόπετρα)με δύο λόγια «αριστουργήματα».
.............................................

Τόνια Κ.
Ο Γιάννης Καλπούζος, είναι από τους σπάνιους ανθρώπους που το ταλέντο, η καλλιέργεια και η μόρφωση, συμβαδίζουν μέσα του και περνάνε και σε όσους τον γνωρίζουν!
.............................................

Γλυκερία Α.
Ένα υπέροχο ταξίδι στους δρόμους που πάτησε ο Αδάμος! Για άλλη μια φορά μένω έκθαμβη μπροστά στην μαεστρική σας τέχνη!!!!! Μα πάνω απ' όλα ένα μεγάλο μπράβο για τα διδάγματα...με κορυφαία φράση του βιβλίου "Ο ήλιος δεν ανατέλλει μονάχα μια φορά, ούτε δύει για πάντα"....
.............................................

Ελευθερία Γ.
Κύριε Καλπούζο με την Ουρανόπετρα μας ταξιδέψατε σχεδόν δε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Κύπρο. Τα θέματά σας πρωτότυπα, ξεφεύγουν από τα στημένα μυθιστορήματα της εποχής που αναμασούν τα ίδια θέματα. Συγχαρητήρια!
.............................................

Δήμητρα Κ.
Μόλις σήμερα τελείωσα την ανάγνωση της Ουρανόπετρας. Υπέροχο και αυτό το βιβλίο. Με ταξίδεψε πάλι σε εποχές σαν από ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Μου θύμισε πάλι τις ρίζες μου στη Σμύρνη και ένοιωθα λες και περιφερόμουν ανάμεσα στους δικούς μου προγόνους.
.............................................

Αθανασία Ν.
Καλησπέρα από Λευκωσία. Τέλειωσα σήμερα την Ουρανόπετρα. Τα παιδιά μου σχολίασαν: "κιόλας;" Δεν ξέρανε ότι το διάβαζα σιγά σιγά για να κρατήσει περισσότερο η μαγεία. Ευχαριστώ για το ταξίδι στο χρόνο, στην Κύπρο που δε γνώριζα, στα συναισθήματα. Συνεχίστε!!
.............................................

Μαρίνα Π.
Παρακολούθησα την παρουσίαση της Ουρανόπετρας στα Ιωάννινα. Ήταν εξαιρετική. Ήμουν σίγουρη ότι και αυτό το βιβλίο σας θα ήταν συγκλονιστικό. Και έτσι ήταν. Και κάτι παραπάνω. Μερικές φορές νομίζω ότι η κάθε παράγραφος θα μπορούσε να σταθεί από μόνη της σαν αυτούσιο έργο.
.............................................

Μαρίτα Α.
Το βιβλίο είναι ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΟ! Διψάω συνεχώς για παρακάτω. Σταματώ μόνον για να συμβουλευτώ τις φωτογραφίες και τις γκραβούρες στην ιστοσελίδα σας -πολλή καλή τροφή για τη φαντασία μου.
Τέλειωσα μόλις την ανάγνωση της Ουρανόπετρας και σου γράφω μερικές εντυπώσεις μου!
Το βιβλίο σου ήταν για μένα ένα ΑΠΟΓΕΙΩΤΙΚΟ, νοσταλγικό ταξίδι στην Κύπρο του χθες. Μου χάρισε γνώσεις πολλές και με μπόλιασε με την ΑΓΑΠΗ σου για τη Μεγαλόνησο και τους περήφανους ανθρώπους της. Τούτο, όμως, κυρίως με συγκλόνισε: ο τρόπος που σκιαγραφείς το ήθος των ανθρώπων της εποχής! Στο πρόσωπο του Αδάμου και των φίλων του είδα ξεκάθαρα την αληθινή φιλοπατρία, την ειλικρινή αδελφική αγάπη, την αγνή αντρική φιλία, τον άδολο έρωτα, την περηφάνια και το φιλότιμο, αξίες που τόσο σπανίζουν στις μέρες μας, ακόμη και στην ελληνική επαρχία… Κι αυτή η πεισματική, σχεδόν, λατρεία των Κυπρίων για τη Μητέρα Ελλάδα, που τόσο συγκινητικά περιγράφεις στο βιβλίο σου.….(δεν συγκρατούσα τα δάκρυά μου)! 
Αν μου επιτρέπεται, θα έδινα νοερά κι έναν τρίτο τίτλο στην Ουρανόπετρα του Γιάννη Καλπούζου: «Στον κόσμο της Κύπρου, Μνήμη και Αγάπη»!
Υ.Γ: Οι φίλες μου, Χρύσα και Λένα, διαβάζουν το Ιμαρέτ και το Άγιοι και Δαίμονες, που τους χάρισα. Είναι και οι δύο ενθουσιασμένες από την πλοκή και το στυλ της γραφής σου!!

.............................................

 in gr
 “Εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι κάθε φορά η ιστορία των βιβλίων του εκτυλίσσεται σε άλλο τόπο και ιστορικό χρόνο, με πάρα πολλές ιστορικές αναφορές. Σίγουρα κάτι έχεις να μάθεις ή να ξαναθυμηθείς. Αλλά εκείνο που με ενθουσιάζει πραγματικά είναι η τόσο πλούσια γλώσσα, οι υπέροχες περιγραφές. Αληθινή λογοτεχνία! Καμιά σχέση με την ψευτοκουλτούρα αρκετών από τους σύγχρονους συγγραφείς (όχι λογοτέχνες). Είμαι συνταξιούχος δασκάλα και αν άρχιζα τώρα την καριέρα μου, θα δίδασκα τη γλώσσα μας μέσα από τα κείμενα των βιβλίων του Καλπούζου. Περιμένω το επόμενο μυθιστόρημά του.”
.............................................

Αγγελίνα Χ.
Την "Ουρανόπετρα" την διάβασα και συμφωνώ απολύτως με όλα τα επαινετικά
που σας έγραψαν οι διάφοροι κριτές.  Και λίγα είναι.
Σε μένα μένει μόνο να σας ευχαριστήσω για την χαρά που μου έδωσε η ανάγνωση αυτού του τρίτου μυθιστορήματος σας μέσα στο οποίο καταφέρατε πάλι μαγικά και γίνατε σωστός Κύπριος, όπως με τους 'Δαίμονες' είχατε γίνει βέρος Κωνσταντινουπολίτης.
.............................................

Λένα Π.
Το διάβασα το Μάρτιο και έτυχε να ξεκινήσω την ανάγνωση εκείνο ακριβώς το επεισοδιακό για την Κύπρο Σ/Κ.... για να σκεφτώ και να συνειδητοποιήσω ακόμη περισσότερο τις ομοιότητες του χτες με το σήμερα...
Και αυτό το βιβλίο σου ήταν για μένα μία ακόμη έκπληξη για πολλούς λόγους. Μεταφέρθηκα σε μία εποχή και έναν τόπο που δεν γνώριζα, βρήκα δικούς μου προβληματισμούς (“…..γίνεται ο καθένας να ορίζει μονάχος του τι είναι έντιμο και ηθικό;.....”, “…..κι η ζωή ταμιευτήριο είναι....”) και ποσά ακόμη.... Το «αστυνομικό» κομμάτι με ενθουσίασε και το «τέχνασμα» με το θειάφι ήταν «τέλειο!!!» (υπήρξα φανατική αναγνώστρια της Αγκάθα Κρίστι....). Ως ιδιαίτερο σημείο θα σου αναφέρω το έντονα αντιπολεμικό συναίσθημα που ένιωσα και σου δίνω πραγματικά συγχαρητήρια για τον τρόπο που κατάφερες να το αποδώσεις μέσα από τη γραφή σου.

.............................................

Σία Π.
Το νέο σου βιβλίο είναι εξαιρετικό. Αν το Ιμαρέτ και το Άγιοι και Δαίμονες με καθήλωσαν η Ουρανόπετρα με απογείωσε. Το διάβαζα σιγά σιγά για να μην τελειώσει. Αν και προς το τέλος (που έρχεται και η λύτρωση) δεν μπορούσα να το αφήσω. Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: