Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΛΦΕΣΗ

Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής: "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" του Γιάννη Καλπούζου

Γράφει η Βασιλική Μολφέση


Εξαιρετικό, με γλαφυρή ιδιαίτερη γλώσσα, με φιλοσοφικά μηνύματα, με λαογραφικά και αρχαιολογικά στοιχεία είναι και το καινούριο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου".
 Ο Άνδης και η Θάλεια αγαπιούνται από τα παιδικά τους χρόνια και αντιμετωπίζοντας την αντίρρηση των γονιών τους για τη σχέση τους, ανακαλύπτουν πολλά μυστικά, έρωτες, δολοφονίες που έχουν μείνει κρυμμένα για χρόνια.
Με αφορμή τον βαθύ αυτόν έρωτα, ο συγγραφέας δίνει την εικόνα της Ελλάδας, τόσο στην Αθήνα όσο και σε επαρχιακές πόλεις και χωριά από το τέλος του Εμφυλίου πολέμου ως το 1990 περίπου.
Ένα πλούσιο βιβλίο σε γεγονότα, σκέψεις, φιλοσοφία, συναισθήματα, που η ανάγνωσή του αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι στο μυαλό , στην καρδιά και στην ψυχή μας. Ένα βιβλίο που υμνεί τον έρωτα, φιλοσοφεί στάσεις ζωής, προβληματίζει, ανοίγει τα μάτια του μυαλού και της ψυχής.
Ιδιαίτερη και παραστατική η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τόσο στις ποιητικές και ρομαντικές περιγραφές των τοπίων , στην παραστατικότητα των γεγονότων και των συναισθημάτων των ηρώων όσο και στους έξυπνους και με χιούμορ διαλόγους. Ξετυλίγοντας την υπόθεση εκτός από την σπουδαία πλοκή και την αγωνία που κρατά ως την τελευταία σελίδα, ο αναγνώστης μαθαίνει τις συνθήκες της εποχής, την ανδροκρατούμενη κοινωνία, την απαξίωση της γυναίκας και πόσο επηρέασε τις μετέπειτα γενιές ο Εμφύλιος, το κυπριακό και η μεταπολίτευση. Επισημαίνει την ατομική καλλιέργεια του ανθρώπου καθώς και την έννοια της πατρίδας και δείχνει πως οι εξωτερικοί παράγοντες και ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος πολλές φορές πνίγει όσα όμορφα νιώθουμε μέσα μας. Δείχνει επίσης και τη νοοτροπία του νεοέλληνα, που προκειμένου να μην ωφεληθεί ο συνάνθρωπος προτιμά ακόμη και να ζημιωθεί ο ίδιος.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο θα θυμηθεί πολλά γεγονότα που έλαβαν μέρος στη χώρα μας , όπως η πυρκαγιά στα πολυκαταστήματα Μινιόν, Κλαουδάτος, ATENE, η εμφάνιση των αντιεξουσιαστών, η ιδιωτικοποίηση της τηλεόρασης με εθισμένους τηλεθεατές, που αλλοίωσε τις παραδοσιακές αξίες και εξαφάνισε τη λαϊκή σοφία. Προτάσεις που αναφέρει ο συγγραφέας, μέσω των ηρώων της υπόθεσης, δίνουν στον αναγνώστη την αφορμή να σκεφτεί, να προβληματιστεί, όπως: "Ο κυνηγός του κέρδους είναι το νέο αγρίμι σήμερα" «Άμα ο άνθρωπος μπει στον πόλεμο γίνεται θηρίο ανήμερο, αλλά χειρότερο από αυτό είναι ο Άνθρωπος-αγρίμι σε καιρό ειρήνης». «Εάν τη δυναμική σας τη στρέφατε σε εκστρατεία για την πνευματική καλλιέργεια του λαού κι όχι στον προσεταιρισμό κομματικών μελών θα έρχονταν περισσότεροι κοντά σας» και πάρα πολλές ακόμα.
Και μια μαγική εικόνα από την ακόμα πιο μαγική πένα του Γιάννη Καλπούζου:
"Για λίγο έμειναν να ατενίζουν μαγεμένοι απ' το μπαλκόνι όσα το αναγνωστικό της φύσης άπλωνε μπροστά τους. Το φεγγάρι, ωσάν καντήλι μ' ελαφρά αχνάδα γύρω του, έμοιαζε να στέκει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα πάνω από τον κόλπο. Χαμηλότερα αυλάκωνε τα νερά, χρυσαφένια λωρίδα και στραφτάλιζαν σε όλη τη θαλάσσια έκταση, όπου δεκάδες μικρά σκάφη και ιστιοφόρα ήσαν αγκυροβολημένα διάσπαρτα. Στη γραμμή του ορίζοντα ο αλχημιστής ζωγράφος της νύχτας ανακάτωνε μπόλικο μαύρο με λίγες σταγόνες γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο και μοβ. κι όπως όλα τα πασπάλιζε αραχνοΰφαντο πούσι έσμιγαν σ' έναν ήσυχο, σαγηνευτικό χορό. Μπλουζ της θάλασσας και τ' ουρανού".


Πηγή: http://cretablog.gr/politismos/logotexnia/item/43717-to-vivlio-sta-xeria-kai-tin-apopsi-tis-vasilikis-o-ti-agapo-einai-diko-sou-tou-gianni-kalpoyzou

Δεν υπάρχουν σχόλια: