Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Λάρισα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΩΤΗ


Κύριε Καλπούζο  το τελευταίο σας βιβλίο, «Άγιοι  και  Δαίμονες Εις ταν Πόλιν», θεωρείται από τα πιο ευπώλητα των τελευταίων χρόνων και όχι άδικα καθώς από την πρώτη κιόλας έκδοση σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων φτάνοντας τα 40.000 αντίτυπα. Περιμένατε ότι και αυτό το βιβλίο σας θα κέρδιζε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού;

Ήλπιζα ότι οι αναγνώστες θα στηρίξουν το νέο μου πόνημα καθώς από την πλευρά μου κατέθεσα το σύνολο των πνευματικών δυνατοτήτων μου και παράλληλα των σωματικών, αφού απαιτήθηκαν ατέλειωτες ώρες, μήνες, και χρόνια κοπιαστικής εργασίας.


Τι αναμένει τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου σας;

Στις σελίδες του βιβλίου μαζί με την πρόοδο της μυθιστορίας αναπαριστάνεται η ανθρωπογεωγραφία, η τοπιογραφία και το λαογραφικό μωσαϊκό της εποχής, ενώ αναμένουν τον αναγνώστη οι περιπετειώδεις ζωές των ρωμιών ηρώων του· έρωτες με την απρόβλεπτη
εξέλιξή τους· δυνατές φιλίες· η μετάλλαξη των χαρακτήρων και η απογύμνωση των συναισθημάτων εμπρός στα δεινά· η αγριότητα του πολέμου, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία·  δεισιδαιμονίες, απόκρυφες παγανιστικές τελετές, ερωτικά ξόρκια και μάγια· μηχανορραφίες Φαναριωτών, η αστυνομία και το μπουντρούμι του Πατριαρχείου· παιχνίδια των παιδιών όπως το κλοτσοσκούφι, συμμορίες των δρόμων, ερωμένες πατριαρχών, κρυπτοχριστιανοί, χοροεσπερίδες, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και τα Κοινά Σχολεία· ο Πόντος, το Δραγατσάνι, η Χίος, το Μανιάκι κι άλλοι τόποι-σταθμοί στην ιστορία μας· οι φυλές, οι θρησκείες και η γλώσσα μας μέσα στο χρόνο· μάχες, ανταρσίες γενιτσάρων, αποσιωπημένες αλήθειες, οι φοβερές σφαγές των χριστιανών το 1821 στην Πόλη με τα χιλιάδες πτώματα να επιπλέουν στον Κεράτιο και στον Βόσπορο· και πάρα πολλά ακόμη.


Το βιβλίο αυτό γράφτηκε μετά από κάποια έρευνα; Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του και γιατί επιλέξατε την Κωνσταντινούπολη;

Πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία ξεκίνησε από το Ιμαρέτ, σε ό,τι αφορά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Ισλάμ, και συνεχίστηκε επί τρία χρόνια εστιάζοντας στην Πόλη και στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο.
Η τόσο ενδιαφέρουσα και άγνωστη εποχή του 1808-1831 και η δυνατότητα που μου προσέφερε αφενός να αναμετρηθώ με το τρίπτυχο πόθος, φόβος, όχλος και αφετέρου για μια διαφορετική αποτίμηση των ιστορικών περιπετειών και γεγονότων που σχετίζονται με την προεπαναστατική και την μεταεπαναστατική περίοδο του 1821 με οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου και στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν το κέντρο των εξελίξεων, η πολυπληθέστερη πόλη ακόμη και για τους Ρωμιούς, καθώς και το κέντρο του ελληνισμού για αιώνες. Να σημειώσω ότι για πρώτη φορά αποδίδεται μυθοπλαστικά αυτή η εποχή στην Πόλη.

 Μέσω της συγγραφής νιώθετε ότι επικοινωνείτε με το αναγνωστικό κοινό, ότι υπάρχει μία αμεσότητα;

Η ανάγνωση είναι συμμετοχική διαδικασία. Μεταξύ αναγιγνωσκόμενου και αναγνώστη αναπτύσσεται και επικοινωνία και διάλογος. Γινόμαστε ταξιδευτές στο ίδιο πλοίο της λογοτεχνίας και των ιδεών.

Θα σας ενδιέφερε η μεταφορά ενός βιβλίου σας στην τηλεόραση;

Εάν είναι να αποδώσει τα σημαντικά μηνύματα του βιβλίου, την ατμόσφαιρά του και αναπαραστήσει με πειστικότητα την εποχή, όπως αυτή περιγράφεται στο κείμενο, σαφώς και με ενδιαφέρει. Κι ο λόγος, γιατί θα γίνει αφορμή να φτάσει το βιβλίο σε πολύ περισσότερους αναγνώστες, αλλά και γιατί θα έχω την ευκαιρία να δω πώς μια άλλη τέχνη προσεγγίζει τη δική μου τέχνη.

Η οικονομική κρίση πιστεύετε ότι επηρεάζει την αγορά των βιβλίων; Και ακόμη θα γράφατε κάτι για την οικονομική κρίση;

Έχει επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλους κλάδους. Οι Άγιοι και δαίμονες, αν και εξελίσσονται σε παλαιότερες εποχές, διασταυρώνονται σε ποικίλους θεματικούς πυρήνες με τη διαχρονική ανθρώπινη πορεία και συμπεριλαμβάνουν, τηρουμένων των αναλογιών, ζητήματα που αφορούν και την κρίση των ημερών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φόβος, στον οποίο επένδυαν οι εκάστοτε εξουσίες και φυσικά επενδύουν και σήμερα.

Γράφετε με εξαιρετική επιτυχία μυθιστορήματα, ποιήματα ακόμη και στίχους τραγουδιών. Τι από όλα σας κερδίζει περισσότερο;

Όλα είναι λόγος και κάθε γραφή έχει τη δική της γοητεία. Με κερδίζουν οι στιγμές που το Θείο πυρ και η Θεία μανία της έμπνευσης κατακλύζουν τον δημιουργό και τον κάνουν να υπερίπταται του συνηθισμένου εαυτού του και να αισθάνεται ωσάν μικρός Θεός. Αυτές οι στιγμές είναι συχνότερες στην ποίηση, ωστόσο δεν λείπουν από κανένα είδος γραφής.

 *Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά ενός καλού βιβλίου;

Η περιπλάνηση του αναγνώστη στο μαγικό κόσμο του λόγου και της φαντασίας· η δυνατότητα που παρέχει για καταβύθιση στις ψυχές των ηρώων του αλλά και της δικής του· η γλώσσα, η οποία είναι το κύριο εργαλείο για να τον γοητεύσει και να τον κερδίσει· και η αντανάκλαση όσων διαδραματίζονται στο κείμενο με την πραγματικές καταστάσεις που βιώνει, ανεξάρτητα σε ποια εποχή διαδραματίζεται η μυθιστορία.

 Ποια βιβλία θα συμβουλεύατε  στους αναγνώστες να διαβάσουν;

Όσα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μπορούν να χαρακτηρισθούν ως λογοτεχνία.

Και για τους μικρούς αναγνώστες, τι προσφέρουν τα βιβλία στα μικρά παιδιά, και πως μπορεί ένας γονιός να καλλιεργήσει στο παιδί του την επιθυμία να διαβάσει ένα  λογοτεχνικό βιβλίο;

Προσφέρουν την απόλαυση της ανάγνωσης, την οποία όποιος δεν έχει ανακαλύψει χάνει τη σπουδαιότερη ψυχαγωγία της ζωής. Επίσης, κόσμους τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα με κανέναν άλλο τρόπο να ανακαλύψουν και να προσεγγίσουν, ενώ εξασκείται η φαντασία τους, καλλιεργείται η αισθητική και γενικότερα κτίζεται η ψυχή τους και ο χαρακτήρας τους. Όσο για το πώς θα τους καλλιεργήσει ο γονιός την ανάγνωση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να διαβάζει ο ίδιος και να συζητά μαζί τους. Δυστυχώς λείπει από τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια ο διάλογος μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά και με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: