Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κριτική για το "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", Βιβλιοαναφορές, Δήμητρα Κωλέτη

                                                                       Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου - Γ. Καλπούζος

Μόλις τελείωσα το καινούργιο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα Γ. Καλπούζου «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και πραγματικά γι’ άλλη μια φορά με εντυπωσίασε η περίτεχνη και πολύμορφη γραφή του, η πλοκή αλλά και τα νοήματα που κρύβονταν εντέχνως κάτω από τις λέξεις. Πρωτότυπο και διαφορετικό από τα προηγούμενά του, εξίσου όμως σαγηνευτικό και ενδιαφέρον! Θα έλεγα επιπροσθέτως πως πρόκειται για ένα ευφυές βιβλίο μιας και μέσα από τον έρωτα της Θάλειας και του Άνδη ο συγγραφέας μας επισημαίνει την σχέση της Ιστορίας και των ανθρώπων της και πώς αυτή επηρεάζει τις ζωές όχι μόνο αυτών που την έζησαν στον παρόντα χρόνο αλλά και των ακόλουθων γενεών.
Ο Άνδης πνεύμα ελεύθερο, ζωηρός και σκανταλιάρης ερωτεύεται την κλειστή, τρομοκρατημένη και μελαγχολική Θάλεια στην Άρτα της δεκαετίας του ‘70. Ο αυστηρός πατέρας της, η καταπιεσμένη μάνα της και οι ιστορίες του παρελθόντος εμποδίζουν την γνωστοποίηση του έρωτά τους, που όλο και μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Οι απειλές της Αυγούλας, της μητέρας της Θάλειας οδηγούν το ζευγάρι σε δρόμους παράλληλους...... Αθήνα, δικαστικό σώμα, καριέρα, ενδοοικογενειακή βία και εκφοβισμοί ο κόσμο της……. Αθήνα, Εξάρχια, αντιεξουσιαστές, ερωμένες, βιοπάλη και εσωτερική αναζήτηση ο κόσμος του…. Μετά από έξι χρόνια χωρισμού και έχοντας στα χέρια τους μια νεκροκεφαλή λύνουν το μυστήριο που φέρει αυτή και ανακαλύπτουν την ιστορία της, η οποία συνδέεται με την ιστορία των οικογενειών τους καθώς και της Ελλάδας του Εμφυλίου, επιτρέποντάς τους εν τέλει να ζήσουν τον έρωτά τους απαλλαγμένοι από τα μυστήρια του 'χθες... Όπως η Ελλάδα έτσι και εκείνοι κοιτούν -πρέπει να κοιτούν!- το μέλλον τους, όχι απαγκιστρωμένοι από το παρελθόν σίγουρα όμως απαλλαγμένοι από τα φαντάσματα του προκειμένου να ευτυχήσουν-ευημερήσουν.....!
Με το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» γέλασα με τις φάρσες του Άνδη και το χιούμορ του, συγκινήθηκα με την ιστορία του Ερμεία, ταξίδεψα με τον λυρισμό που εξέφραζαν οι ήρωες την αγάπη τους και περπάτησα στην Ιστορία της Ελλάδας από τον Εμφύλιο έως την Μεταπολίτευση. Ένα όμορφο, ιστορικό ερωτικό βιβλίο με αστυνομικά στοιχεία που σε κερδίζει ήδη από τις πρώτες του σελίδες. Ο παραλληλισμός των ηρώων με τις παρατάξεις και τα ιστορικά στοιχεία στο κλείσιμο του βιβλίου με εντυπωσίασε! Διαβάστε το!
Εύχομαι να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!
Βιβλιοαναφορές-Δήμητρα Κωλέτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: