Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Στον καµβά της Ιστορίας βασίζεται ο Γιάννης Καλπούζος, ζωγραφίζοντας πάνω του ένα ταξίδι αυτογνωσίας, µια αναζήτηση του παρελθόντος και του ίδιου του εαυτού του ήρωα, µε εύρηµα την αγάπη. Με την Κύπρο και την Ιστορία της να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ο βραβευµένος συγγραφέας  των µπεστ σέλερ «Ιµαρέτ» και «Άγιοι και ∆αίµονες», επίκαιρος όσο ποτέ, µας παρασύρει σε ένα οδοιπορικό της «Ουρανόπετρας» του καθενός από εµάς. Χωρισµένο σε δύο χρονικά µέρη, µε το πρώτο -και πιο σύντοµο- να εντοπίζεται στην Κύπρο του 1569, την εποχή της Ενετοκρατίας, και µετέπειτα έως το 1572, ακολουθώντας το Γερόλεµο και την οικογένειά του, κατά

την εισβολή των Οθωµανών στη Μεγαλόνησο. Σε µια µαρτυρική πορεία ζωής, χάνοντας τη γυναίκα και τις κόρες του, ο Γερόλεµος δηµιουργεί τέσσερα φυλαχτά για τους γιους του από την «ουρανόπετρα» που είχε βρει και πίστευε ότι τον προστάτευε.


Στο δεύτερο και µεγαλύτερο µέρος του πυκνογραµµένου βιβλίου, n δράση εντοπίζεται στην Κύπρο περί τα τέλη του 1890 - αρχές του 1900, µε κεντρικό ήρωα τον Αδάµο, έναν όµορφο νέο και απόγονο του Γερόλεµου, ο οποίος παλεύει να τα βγάλει πέρα µε τη φτώχεια της εποχής, προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει και την οικογένειά του. Ο Αδάµος, δυνατός και ευέξαπτος, προσπαθεί να στεριώσει στις δουλειές, ξεστρατίζοντας πού και πού, πάντα όµως µε την αγάπη του για την οικογένεια στο µυαλό του. Καβγάδες, σκληρή  δουλειά, πάθη, πόρνες, ανοίγµατα και ατυχίες, δολοπλοκίες παρουσιάζονται µε φόντο τις παραδοσιακές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τις συνοικίες της εποχής. Στο µεταξύ, n κοινωνία βιώνει τις µεγάλες αλλαγές και καινοτοµίες της εποχής, ενώ την ίδια ώρα δοκιµάζεται από τους εισβολείς.

Παράλληλα, και ο ίδιος ο Αδάµος κάνει αλλαγές στη ζωή του αφήνοντας την Κύπρο  για να αγωνιστεί στο πλευρό της πατρίδας Ελλάδας, όπου πλανιέται στους δρόµους της Αθήνας, στο Μπιζάνι, στην Αρτα στη Φιλιππτάδα, στον Βόλο, στα Φάρσαλα, στα Γιάννενα και τον Πειραιά.

«Οπου πατώ είναι δικός µου δρόµος», λέει ο ήρωας και µε αυτή τη ρήση πορεύεται αναζητώντας τα τέσσερα κοµµάτια της «ουρανόπετρας», µε σκοπό να βρει πού είναι κρυµµένος ο θησαυρός, για να ανακαλύψει τελικά ότι ο θησαυρός είναι ξεχωριστός και µοναδικός για τον καθένα.

«Εν µου χρειάζεται άλλος, έχω την ιδική µου ουρανόπετρα, την Αγγελέτα!».

Την ίδια ώρα n επικαιρότητα και τα γεγονότα τού σήµερα τόσο µε την Κύπρο όσο και µε τη χώρα µας καθιστούν αναπόφευκτο τον παραλληλισµό όσων διαδραµατίζονται στην «Ουρανόπετρα» και τον τρόπο που οι ήρωες αντιµετωπίζουν τις καταστάσεις, µε την κρίση του παρόντος και τη στάση µας.

Με αριστουργηματικό τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει µια ιστορία μυθοπλασίας µε φόντο πραγματικά ιστορικά γεγονότα και  να τα παντρέψει µε το δικό του μοναδικό ύφος.

Ιδιαίτερη "µνεία αξίζει να γίνει στη γλώσσα καθώς ο Γιάννης Καλπούζος χρησιµοποιεί την κυπριακή διάλεκτο, µε τις εκφράσεις και τους ιδιωµατισµούς της εποχής, βάζοντας ακόµα πιο βαθιά τον αναγνώστη στο κλίµα του βιβλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΦΥΛΛΟ 14/4/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια: